Tyttökuningas

 

SUOMI/FINLAND, SAKSA/GERMANY, KANADA/CANADA, RUOTSI/SWEDEN, 2015


Ohjaus/Director:Mika Kaurismäki

Käsikirjoitus/Screenplay:Michel Marc Bouchard

Kuvaus/Cinematography:Guy Dufaux

Leikkaus/Editing:Hans Funck

Lavastus/Set Design:Petri Neuvonen, Markku Pätilä

Puvustus/Costumes:Marjatta Nissinen

Ääni/Sound:Michel B. Bordeleau

Musiikki/Music:Anssi Tikanmäki

Näyttelijät/Cast: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, Hippolyte Girardot, Peter Lohmeyer

Tuotanto/Production:Marianna Films, Triptych Media, Starhaus Filmproduktion GmbH, Galafilm, Inc., Anagram Film & TV

Tuottajat/Producers:Mika Kaurismäki, Wasiliki Bleser, Arnie Gelbart, Rainer Kölmel, Martin Persson, Anna Stratton

Esityskopio/Print Source:

Esitysformaatti/Format:

Kieli/Language: englanti/English, ranska/French, saksa/German

Tekstitys/Subtitles:

Kesto/Duration: 106 min.


Kuningatar Kristiina, joka joutui isänsä kuningas Kustaa Aadolf II:n kuoleman jälkeen pikkutyttönä Ruotsin valtaistuimelle, oli poikkeuksellinen ilmiö Ruotsin historiassa. Jo se, että nainen toimi hallitsijana, oli epätavallista, mutta sen lisäksi hän osoittautui virassaan harvinaisen voimakastahtoiseksi. Viimeisen silauksen omapäisyyteen toi hänen luopumisensa kruunusta ja kääntyminen katolisuuteen vastoin vakaumusta, jonka puolesta hänen isänsä oli kuollut.


Tästä aiheesta Mika Kaurismäki on tehnyt Suomessa harvinaisen historiallisen spektaakkelin. Hän ei ole kuitenkaan ladannut runsaasti ulkoiseen näyttävyyteen, vaan pikemminkin keskittynyt aiheen intiimeihin puoliin. Elokuvan pääteemat ovatkin Kristiinan kamppailu omien ajatusten puolesta hänen taustavoiminaan toimivia hallitusherroja vastaan ja toisaalta hänen intiimit naissuhteensa. Kristiinan intellektuaalinen suhde filosofi René Descartesiin (jonka elämä päättyi Tukholman linnan karuissa oloissa) saa ansaitsemansa huomion.


Kun elokuva keskittyy niin yksinomaisesti Kristiinan hahmoon, asettaa se erityisiä vaatimuksia tämän roolin esittäjälle. Malin Buska tulkitsee elinvoimaisesti kuningattaren kamppailuja ja rakkauksia. Erityisen huomion ansaitsee Marjatta Nissisen Jussi-palkittu pukusuunnittelu. (VpM)